5 pkt ister a' 200 g
400 g sidfläsk i hel bit
500 g mjölig potatis
salt
peppar
Dag 1
Frys sidfläsket över natten. Det blir då lättare att skära tunna skivor av det.
Dag 2
Tag ut sidfläsket ur frysen och skär det i 2-3 mm tunna skivor.
Skala och koka potatisarna i kraftigt saltat vatten till de är ordentligt genomkokta. Flagor av potatisen ska börja synas på ytan och mindre potatisar får gärna koka sönder något. Tag upp potatisarna med hålslev och låt kallna på hushållspapper.
Kläd in potatisarna med sidfläskskivorna, fäst med tandpetare. OBS! Hela potatisen ska vara täckt med sidfläsk.
Värm under tiden ister i en tjockbottnad kastrull till 180 grader.
En brödbit ska bli gyllenbrun på några sekunder.
Fritera fläskpotatisen i 4-5 minuter till de erhållit en djupt brun färg. Tag upp med hålslev och lägg i djuptallrikar, man brukar beräkna 7-8 fläskpotatisar per person. Häll över några matskedar ister och servera med lingonsylt eller äppelmos.
Smaklig måltid.
Nästan inverterad kroppkaka! Kroppkaka är gott. Det du beskriver låter inget vidare; säg mig, smakar det?
SvaraRaderaEn gastronomisk orgasm. Du måste prova.
SvaraRadera